Dieta ketogeniczna oparta jest na wysokiej zawartości tłuszczów zwierzęcych oraz roślinnych. Może być stosowana zarówno przy adaptacji jak i już w stanie ketozy.
Jest to sposób odżywiania, który zakłada zwiększenie podaży tłuszczów przy jednoczesnym ograniczeniu spożywania węglowodanów. Stosowana jest najczęściej w celu obniżenia masy ciała, redukcji tkanki tłuszczowej i przy leczeniu wielu chorób. Podczas korzystania z diety ketogenicznej dochodzi do procesu rozpadu tłuszczów, czyli tzw. ketozy. Ketoza to stan, w którym organizm uczy się pozyskiwać energię z alternatywnych źródeł. Dzięki temu zaczynasz spalać nie tylko tłuszcze pochodzące z pokarmów, ale z czasem także tłuszcze nagromadzone w naszej tkance tłuszczowej. W wyniku tego procesu stężenie ciał ketonowych we krwi jest dużo większe niż stężenie glukozy. Przy odpowiednio zbilansowanej diecie i niskiej ilości węglowodanów, zahamowane zostaje uczucie głodu. Mimo działań zdrowotnych – ważna jest opieka lekarska oraz regularne powtarzanie wyników badań. Przy początkowej fazie przejścia w stan ketozy mogą pojawić się dolegliwości w postaci bólu głowy, zaparć czy ospałości. Jest to normalny efekt spowodowany nagłą zmianą sposobu odżywiania. Niemniej, dieta ta bez nadzoru lekarza i dietetyka może mieć negatywny wpływ na zdrowie.