Czym jest żywność tzw. superfoods?
Terminem “superfoods” określa się produkty spożywcze, które charakteryzują się bogactwem składników odżywczych, wpływających korzystnie na zdrowie człowieka. Wśród nich są witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty (inaczej przeciwutleniacze), wielonienasycone kwasy tłuszczowe czy błonnik. Najczęściej, “superżywność” to produkty nieprzetworzone, pochodzenia naturalnego. Dla zachowania pełni walorów odżywczych, warto korzystać z lokalnych i sezonowych produktów pochodzących z zaufanych źródeł. Najlepiej spożywać je w formie surowej lub po niewielkiej obróbce, aby nie tracić cennych właściwości zdrowotnych. Superfoods nie posiadają magicznych właściwości leczenia chorób, ale spożywane regularnie w połączeniu ze zdrową dietą i aktywnością fizyczną mogą działać profilaktycznie, wzmacniać układ odpornościowy czy poprawić wchłanianie innych składników, np. żelaza.
Dlaczego warto spożywać superfoods?
Codzienne włączanie do jadłospisu produktów określanych mianem superfoods może wpływać korzystnie na układ odpornościowy, ponieważ zmniejsza ryzyko chorób serca czy nowotworów. Sterole roślinne czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) zawarte w niektórych superfoofds regulują poziom cholesterolu we krwi, wspierając działanie układu krążenia. WNKT oraz witaminy z grupy B zawarte w niektórych superproduktach wpływają korzystnie na mózg i pamięć. Bogactwo antyoksydantów może zmniejszać stan zapalny, który leży u podłoża niektórych chorób cywilizacyjnych. Dowiedziono również, że włączenie tego typu żywności do diety chorych na cukrzycę typu II może przynosić korzyści m.in dzięki zawartości korzystnych polifenoli, które wspierają wydzielanie insuliny i redukują stężenie glukozy we krwi. W Gastro Paczce uwielbiamy włączać superfoods do naszego menu!
Superfoods, które warto włączyć do diety
– Żurawina; dzięki zawartości witamin C, E oraz K korzystnie wpływa na odporność oraz działa przeciwbakteryjnie i wspiera zdrowie układu moczowego.
– Dynia; dzięki zawartości witamin A, C oraz E może korzystnie wpływać na skórę. Warto wspomnieć, że dynia dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi może być wykorzystywana zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych.
– Miód i produkty pszczele; dzięki zawartości kwasów organicznych i flawonoidów ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, wspiera odporność i wspomaga leczenie infekcji.
– Czosnek; czosnek pospolity zawiera wiele substancji czynnych, głównie są to związki siarki takie jak allina i jej pochodne, wpływając korzystnie na układ odpornościowy. Składniki aktywne zawarte w czosnku mają działanie przeciwnowotworowe.
Bibliografia:
1. Barsby, J.P ., Cowley, J.M., Leemaqz, S.Y . i wsp. Nutritional properties of selected superfood extracts and their potential health benefits. PeerJ 202.2.
2. Fleischauer A.T ., Poole Ch., Arab L.: Garlic consumption and cancer prevention: meta-analyses of colorectal and stomach cancers. Am. J. Clin. Nutr., 2000.
3. Janowska S. Superfoods – fakty i mity., Biotechnologia.pl: 2019.
4. Parikh M, Netticadan T , Pierce GN. Flaxseed: its bioactive components and their cardiovascular benefits. Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2018.
5. van den Driessche JJ, Plat J, Mensink RP . Effects of superfoods on risk factors of metabolic syndrome: a systematic review of human intervention trials. Food Funct. 2018.
6. Pires C. Superfoods for Type 2 Diabetes: A Narrative Review and Proposal for New International Recommendations. Medicina (Kaunas). 2023.
7. Doroszko M., Janda K., Jakubczyk K.: Właściwości prozdrowotne wybranych owoców krajowych. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych. 2018
8. T elesiński, A. i wsp. Właściwości przeciwutleniające owoców wybranych odmian dyni piżmowej (cucurbita moschata duch) 2014.
9. Bąkowska, M., Janda K. Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian J Life Sci 2018.