Jesienne produkty sezonowe – na co zwrócić uwagę w sklepach
Jesień to czas, w którym półki w sklepach znów są bogate w produkty sezonowe. Są one nie tylko smaczne, ale też niosą za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Bez wątpienia królową jesieni jest dynia, która jest dobrym źródłem beta-karotenu, witaminy C i kwasu foliowego. Poza dynią w tym czasie warto spożywać także śliwki, orzechy i warzywa korzeniowe. Jakie prozdrowotne właściwości mają jesienne produkty sezonowe? Na co warto zwracać uwagę, kupując sezonowe warzywa i owoce? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.
Co warto jeść jesienią?
W sezonie jesiennym warto sięgać po produkty, które wzmacniają odporność i chronią przed infekcjami. Podczas zakupów wybieraj te warzywa i owoce, które są świeże, jędrne i mają wyrazisty kolor i aromat. Tylko wtedy mamy pewność, że znajdują się w nich duże ilości prozdrowotnych witamin, składników mineralnych i związków o działaniu antyoksydacyjnym.
Jeśli szukasz inspiracji na zdrowe i sezonowe posiłki, sprawdź propozycje pakietów od Gastro Paczki. Codziennie dbamy o to, aby trafiały do nas świeże produkty, z których możemy przygotować pożywne i pełne prozdrowotnych składników odżywczych dania.
Oto przykłady produktów, które warto jeść częściej jesienią:
- Buraki – warzywa te wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C, żelaza, wapnia, cynku, a także związków o właściwościach przeciwzapalnych takich jak polifenole, saponiny, flawonoidy. Z buraków można przygotować rozgrzewające zupy, a także sałatki, placuszki i pasty kanapkowe.
- Dynia – wspomniana wcześniej dynia jest warzywem niskokalorycznym i łatwostrawnym. Ma uniwersalne zastosowanie, dlatego sprawdzi się jako składnik zarówno dań wytrawnych, jak i na słodko. Znajdują się w niej takie składniki jak: witamina C, A, E, witaminy z grupy B, potas, cynk, żelazo, likopen i beta-karoten. Sprawdź jakie potrawy z dyni przygotowaliśmy dla Ciebie w Gastro Paczce.
- Śliwki – są jednymi z lepszych źródeł błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Dodatkowo śliwki swoją intensywnie fioletową barwę zawdzięczają antocyjanom, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Z tego względu śliwki najlepiej jeść na surowo wraz ze skórką. Owoce te są także źródłem witaminy C, E, K, witamin z grupy B, magnezu i potasu.
- Orzechy włoskie – znane są z wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które m.in. wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także łagodzą stany zapalne organizmu. Znajdują się w nich także takie składniki jak witamina C, E, K, foliany, wapń, potas, magnez i fosfor. Można je wykorzystać jako dodatek do owsianki, sałatek, a także dań mięsnych, koktajli i ciast.
Dlaczego warto jeść sezonowo?
Produkty sezonowe to te, które dojrzewają w naturalnych warunkach i w określonej porze roku. Mają one wysoką zawartość składników odżywczych, a także bogaty smak i aromat. Co więcej, kupując sezonowe warzywa i owoce, wspieramy lokalnych dostawców i chronimy środowisko. W Gastro Paczce kierujemy się sezonowością produktów spożywczych, dzięki czemu nasze menu jest pełne odżywczych i smacznych posiłków, które wspierają Twoje zdrowie i dobre samopoczucie.
Bibliografia:
- Goluch Z. i wsp.: Znaczenie orzechów w diecie człowieka, Nauki inżynierskie i technologie 4(35), 2019.
- Gościnna K. i wsp.: Zawartość barwników betalainowych, azotanów i zdolność przeciwutleniająca soków z buraka ćwikłowego w zależności od odmiany i wielkości korzenia, ABiD 3/2012.
- Kulczyński D. i wsp.: Wartość żywieniowa dyni, Bromat. Chem. Toksykol. – XLIX, 2016, 3, str. 698 – 701.
- Walkowiak-Tomczak D., Łysiak G.: Zmiany zawartości antocyjanów oraz barwy śliwek (Prunus domesca) w zależności od stopnia dojrzałości oraz czasu przechowywania, ABiD 3/2010.