Dieta przy Hashimoto powinna lub przy niedoczynności tarczycy obejmować zdrowe produkty, takie jak tłuste ryby, orzechy oraz witaminę D, aby wspierać organizm w walce z zapaleniem tarczycy.
Czym jest Hashimoto?
Hashimoto jest to przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, stanowiące jedno z najczęstszych schorzeń endokrynologicznych. Choroba Hashimoto jest wynikiem ataku układu odpornościowego na komórki tarczycy. W wyniku tego ataku tarczyca stopniowo traci swoją zdolność do produkcji hormonów – przede wszystkim tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3).
W wyniku tego procesu dochodzi do rozwoju niedoczynności tarczycy. Dla wielu pacjentów, szczególnie na wczesnym etapie choroby, objawy mogą być mało zauważalne lub łatwe do pomylenia z innymi dolegliwościami.
Objawy choroby Hashimoto to przede wszystkim: osłabienie i przewlekłe zmęczenie, przyrost masy ciała, problemy z koncentracją, sucha skóra, wypadanie włosów, obrzęki. Chorobę diagnozuje się na podstawie USG i badań krwi, gdzie sprawdza się stężenie hormonów tarczycy, a także przeciwciała anty-TPO i anty-TG.
Zgodnie ze stanem aktualnej wiedzy, choroby o podłożu autoimmunologicznym nie da się wyleczyć, ale można złagodzić jej skutki poprzez działania farmakologiczne (podawanie hormonów tarczycy) oraz dietę.
Czym się żywić przy Hashimoto?
Sposób żywieniowy pacjentów z chorobą Hashimoto.
W diecie osoby chorej na Hashimoto zwraca się przede wszystkim uwagę na kilka bardzo ważnych składników:
Jod
Przy chorobie Hashimoto należy spożywać ryby morskie, algi, owoce morza, mleko, jaja.
Selen
Powinno się jeść orzechy brazylijskie, ryby (m.in. szczególnie tuńczyk i łosoś), produkty zbożowe pełnoziarniste, jaja.
Witamina D
Rekomenduje się suplementację indywidualnie dopasowaną przez np. dietetyka na podstawie stężenia tej witaminy we krwi.
Produkty bogate w cynk
Aby załagodzić stan zapalny tarczycy należy wprowadzić do diety mięso, ryby, pestki dyni, orzechy, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste.
Nasycone kwasy tłuszczowe
Polecamy głównie tłuste ryby morskie, nasiona chia, orzechy włoskie, siemię lniane.
Antyoksydanty
Owoce i warzywa o wysokiej zawartości witaminy C (np. cytrusy, kiwi, papryka), witaminy E (np. migdały, orzechy, awokado) oraz polifenole (np. jagody, zielona herbata).
Na te składniki należy zwrócić szczególną uwagę, ponieważ dieta przy Hashimoto i odpowiednio dobrany jadłospis są bardzo istotne. Nie powinno się dopuścić do żadnych niedoborów pokarmowych.
Dodatkowo chorzy z niedoczynnością tarczycy lub zapaleniem tarczycy powinni zwrócić szczególną uwagę na występowanie substancji wolotwórczych (goitrogenów), które ograniczają powstawanie hormonów tarczycy, takich jak brukselka, kapusta czy brokuł.
Przestrzegane zasady zdrowego żywienia i specjalna dieta Hashimoto często potrafią skutecznie łagodzić objawy.
Czego unikać przy Hashimoto?
Choć dieta w chorobie Hashimoto nie jest tak restrykcyjna, jak w przypadku innych schorzeń, to istnieje kilka produktów, które mogą negatywnie wpływać na funkcjonowanie tarczycy i nasilać objawy choroby. Osoby ze zdiagnozowaną chorobą hashimoto powinni unikać spożycia niektórych produktów.
Wśród składników wyróżnia się:
Gluten
Chorzy na Hashimoto mogą mieć zwiększone ryzyko współistniejących schorzeń, takich jak celiakia. Gluten występuje w: pszenicy, owsie, jęczmieniu, życie, a także w mieszanych takich jak pszenżyto.
Soja
Może zaburzać wchłanianie hormonów tarczycy.
Poza tym dobrze jest ograniczać dzienne spożycie cukrów prostych, nie jest też dobra przetworzona żywność, nadmierna ilość nabiału (produkty mleczne).
Dieta w chorobie Hashimoto powinna być zbilansowana, bogata w składniki odżywcze, które wspierają zdrowie tarczycy i układu odpornościowego.
Niekiedy trudno jest zbilansować ją samodzielnie i zmienić swoje nawyki żywieniowe, warto więc skorzystać z usług cateringu dietetycznego — jeść pysznie i przestrzegać zaleceń żywieniowych.
Idealna przy chorobie Hashimoto będzie najnowsza dieta Gastro Paczki – Hashimoto.
Literatura dowodów naukowych:
1. 2. 3. 4. 5. Jameson JL, Weetman AP. Endocrinology: Adult and Pediatric. Elsevier, 2022.
Biondi B, Cappola AR, Cooper DS. Subclinical Hypothyroidism: A Review. JAMA. 2019.
Fröhlich E, Wahl R. Thyroid Autoimmunity: Role of Anti-thyroid Antibodies in Thyroid and
Extra-Thyroidal Diseases. Front Immunol. 2017
Mikulska AA, Karaźniewicz-Łada M, Filipowicz D, Ruchała M, Główka FK. Metabolic
Characteristics of Hashimoto’s Thyroiditis Patients and the Role of Microelements and Diet in
the Disease Management-An Overview. Int J Mol Sci. 2022
Danailova, Y.; Velikova, T.; Nikolaev, G.; Mitova, Z.; Shinkov, A.; Gagov, H.; Konakchieva, R.
Nutritional Management of Thyroiditis of Hashimoto. Int. J. Mol. Sci. 2022.